Ki olvas minket?

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

 

tinlib.hu blog

A civil kedvezményezett akkor használja fel a közcélú tevékenységének megfelelően az 1 százalékos összeget, ha az alapítvány, közalapítvány, társadalmi szervezet az alapító okiratában, alapszabályában alaptevékenységként meghatározott közhasznú tevékenységre költi.

Az adózónak ezért nem kell tartania attól, hogy az adóforintjaiból a szervezetek, dinom-dánomokat rendeznek, vagy nyaralni mennek valamilyen csodálatos szigetre, hiszen minden egyes forinttal el kell számolniuk, az pedig, hogy mire költhetik szigorúan meg van szabva. Természetesen ez attól is függ, hogy milyen területen tevékenykednek, de csak és kizárólag az önfenntartásukra fordíthatják. 

A adó 1% felajánlásokat csak a működésre lehet költeni

Ebben a körben működési költségnek tekintendő a bérköltség, a székhely, működési hely fenntartásával és működtetésével kapcsolatos költségek, így elsősorban az ingatlan bérleti díja és a közműdíjak, továbbá a postaköltség, a telefon-, és internetszolgáltatás alapdíja. Költségvetési szervek esetében működési költségként a személyi juttatások, valamint a dologi kiadások vehetőek figyelembe.

Mi van, ha nem?

Azok a szervezetek, aki jogtalanul költik el a számukra felajánlott adó egy százalék összeget és nem a működési költségüket finanszírozzák vele automatikusan kizárásra kerülnek és a következő évben már nem élhetnek támogatásokkal. Az ilyen szervezetek listája bármikor letölthető a NAV oldaláról vagyis tájékozódhatunk a témában, ha aggályaink vannak.

Mi van azzal, ami megmarad?

A fel nem használt - ötezer forintot meghaladó - összeget a nonprofit szervezet a beszámolással együtt az adóhatóság részére köteles visszautalni.

 
 
 
 
 
stat