Ki olvas minket?

Oldalainkat 4 vendég és 0 tag böngészi

 

tinlib.hu blog

Nagyon fontos változások történtek az egy százalékokkal kapcsolatban a 2012. évben. Ezek a változások értelemszerűen a 2013-ban beadandó, a 2012-es évre vonatkozó szja- és egyéb bevallásokban fognak először megjelenni. A helyzet korántsem tekinthető rózsásnak.

Az szja-alanyok száma csökken, a befizetések összege még a csökkenésnél is nagyobb számban fognak erodálódni, és azt sem biztosítja semmi, hogy több ember fog rendelkezni az adó egy százalékáról 2013-ban, mint korábban. Az egy százalékról nyilatkozók (illetve ma már az egy+egy százalékról) száma a régi, egy évtizeddel ezelőtti adathoz képest nőtt, de még mindig jelentős pénzek maradnak az államnál, ahelyett, hogy címzetten azokhoz kerülnének, akiknek szintén nagy szükségük van rá. (Elismerjük, hogy az államnak, vagyis az államháztartásnak is nagy szüksége van az adónk egy százalékára, de ha fennáll a lehetőség, hogy címzetten támogassunk valami nekünk tetsző ügyet, miért ne élnénk ezzel a szabadságjoggal?) Az elmúlt évek tendenciái röviden a következőkben foglalhatók össze.

Az szja-bevallók száma folyamatosan csökken. 2008-ban 4,54 millión voltak, 2012-ben már csak 4,3 millióan. Ez nem azt jelenti, hogy 240 000 kivándoroltak vagy meghaltak, és a munkanélküliek száma sem nőtt ennyivel. A csökkenés mögött a feketegazdaság erősödése és a trükközés újbóli megjelenése áll.

Az szja összege szintén jóval kevesebb, mint korábban. Ismert az ellenzéki kritikákból, hogy az egykulcsos adó kb. 600 milliárd forintos lyukat ütött a költségvetésen. Ez azt jelenti, hogy 6 milliárd forinttal kevesebb összeget lehet felajánlani, hiszen a kieső szja-nak ennyi az egy százaléka.

További csökkenést jelent a gyerek utáni adókedvezmény, bizonyos egyéb adóváltozások. Jelentős változás még az egyházi státusz megváltozása, hiszen az országgyűlés megpróbált rendet vágni a több száz egyház soraiban, és a korábbi egyházak körül rengeteget megszüntetett. Ezek az egykori egyházak tovább gyűjthetik az adományokat, ha átalakultak egyesületté. Ha nem, akkor elesnek a lehetőségtől.

 
 
 
 
 
stat