Ki olvas minket?

Oldalainkat 2 vendég és 0 tag böngészi

 

tinlib.hu blog

HU-GO regisztrációAz Állami Autópálya Kezelő Zrt. (röviden ÁÁK Zrt.) - mint kezelő - 2013. július 1-től indítja el a magyarországi úthasználattal arányos elektronikus útdíjbeszedési rendszerét, HU-GO-t.

A rendszer a közel 300 ezer 3,5 tonnánál nehezebb hazai és ennél nagyságrendekkel több teljes tranzit forgalmat hívatott kezelni, nyilvántartani és a díjakat beszedni, illetve valószínűleg több kényelmi funkciót biztosítani az érintettek számára. Az érintett útszakaszok az autópályák, főutak és gyorsforgalmi utak, egyelőre 6513 km-en, amelyet tovább kívánnak bővíteni.

A HU-GO regisztrációval és a hozzá kapcsolódó e-útdíj rendszerrel kapcsolatban egyelőre keveset tudunk. Az biztos, hogy minden tehergépjármű számára köteles lesz a rendszerben a regisztráció, amelyhez talán egy automatikus számlanyitást fognak kapcsolni. Azt viszont már tudni lehet, hogy a fizetés több módon is megvalósulhat:

  • VISZONYLATI JEGY: Egyfajta egy utazásra előre megváltott jegynek lehet tekinteni. A fizetős útszakasz megkezdése előtt pontosan meg kell adni az indulási és érkezési pontot, az esetleges egyéb közbeiktatott megállási helyeket, a tehergépjármű rendszámát, kategóriáját (tengelyek számát), környezetvédelmi besorolását és a magasságát is.
  • FEDÉLZETI EGYSÉG (OBU): Ebben az esetben egy GPS alapú fedélzeti egységet (angolul OBU - On Board Unit) előzetes megvásárlása után az érintett a HU-GO regisztrációt követően a számlaegyenlegéből folyamatosan és automatikusan levonására kerül a megtett útszakasz díja. Ennél a megoldásnál egy bevallási közreműködő segítségével adják tovább az adatokat az Állami Autópálya Kezelő Zrt. felé.

A HU-GO rendszer szükségességét és bevezetését a jelenlegi időalapú rendszer finanszírozhatatlansága tette szükségessé. Eddig a matricás rendszerben időszakokra lehetett útdíj matricát váltani. A mostani rendszerben - amely lényegesen drágább lesz a régi rendszernél - a nagyobb úthasználat és környezetszennyezőbb gépjárművekre nagyobb terhet ró az állam, több útdíjat szed be tőlük. A rendszerben az ellenőrzést fixen telepített ellenőrző kapukkal, mobil egységekkel, illetve a határátkelőkön fogják megtenni. Rossz vagy nem elégséges, vagy nem fizetők részére a bírság elrettentő mértékű lesz, akár az egyszeri 100.000 forintot is meghaladhatja. A HU-GO rendszer elindulása és a regisztráció megkezdése előreláthatólag 2013. június 20-tól válik élessé.

 
 
 
 
 
stat