Ki olvas minket?

Oldalainkat 3 vendég és 0 tag böngészi

 

tinlib.hu blog

Műanyag hulladékA műanyag zacskókat, dobozokat és egyéb termékeket széles körben használják fűtésre, melegítésre. Vagy éppen csak azért tüzelik el őket,- esetleg a ház előtt, vagy a kertben, - mert éghetőek, és ennyivel is kevesebb lesz a szemét. Csak kevesen tudják, hogy ezzel a rák és más betegségek útját egyengetik.

A műanyagok égetésekor ugyanis olyan vegyületek kerülnek a levegőbe, amelyek rendkívül ártalmasak az élővilágra: rákot, légzőszervi elváltozásokat, szemirritációt, bőrgyulladást, idegrendszeri zavarokat és számos egyéb betegséget okozhatnak már viszonylag kis mennyiségben is. Nem véletlen - de sajnos ezt is csak kevesen tudják -, hogy a műanyagok égetését kormányrendelet tiltja, amely szerint a tilalom megszegőit 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatják. Mindannyiunk egészsége érdekében fontos, hogy ne legyünk elnézőek a műanyagot égetőkkel szemben: próbáljuk meg lebeszélni őket erről, és ha ez nem sikerül, kérjünk azonnali intézkedést a helyi önkormányzat jegyzőjétől, a környezetvédelmi felügyelőségtől, a tűzoltóságtól vagy a rendőrségtől. A poliuretán például, mely általánosan elterjedt hő és hangszigetelő anyag, épületek, járművek szigeteléseként, illetve csomagolóanyagként gyakorlatilag állandóan jelen van a környezetünkben, égetésekor már igen kis mennyiségben rákkeltő, idegrendszert károsító, szöveti elváltozásokat, tüdővizenyőt, szemirritációt okoz, gátolja a légzési és keringési funkciót.

A legszélesebb körben alkalmazott műanyag, például a teflon, évente több száz otthon tartott madár pusztulását okozza az edényekből kikerülő részecskék miatt. Égetése legalább ennyire problémás, számos rákkeltő vegyület szabadul fel ilyenkor. De akkor is keletkezhetnek ilyen vegyületek, ha a teflon lábosunkat túl magas hőmérsékletre hevítjük. És ez csak két példa…

A műanyag-égetés káros hatásairól a műanyagok gyártóinak kellene tájékoztatást adniuk. Azonban mindaddig, amíg a hatóságok nem szereznek érvényt ennek a követelménynek, különös felelősség hárul a sajtóra és civil szervezetekre a lakosság felvilágosításában.

 
 
 
 
 
stat