Ki olvas minket?

Oldalainkat 1 vendég és 0 tag böngészi

 

tinlib.hu blog

Gyógyító zeneKöztudott, hogy a rendszeres zenehallgatás jó hatással lehet általános közérzetünkre, ennek révén egészségi állapotunkra, teljesítményünkre is. Egy amerikai kutató szerint azonban az sem mindegy, milyen is a zene.

Don Campbell állítja, a zene gyógyító hatása annál erősebb, minél rendezettebbek benne a dallamok Az amerikai szakértő azért arra is figyelmeztet, hogy a túl sok és túl hangos zene akár káros is lehet. A jó célnak leginkább megfelelő zenék szerzője így nem más, mint Wolfgang Amadeus Mozart. Campbell szerint az ő dallamai leginkább a kicsik rendszerességre szoktatásában játszhatnak szerepet.

Egyébként a dolog nem teljesen új keletű: Mozart zenéjének gyógyító hatásával már az 1950-es években foglalkoztak francia kutatók. Egy 1997-es kísérlet bebizonyította, hogy a zene hatására megnőtt a koraszülött csecsemők túlélésének esélye. Később – a kilencvenes években- Mozart műveit az USA-ban a térbeli tájékozódás javítására, míg Angliában az epilepszia gyógyítására használták.

 
 
 
 
 
stat