Ki olvas minket?

Oldalainkat 1 vendég és 0 tag böngészi

 

tinlib.hu blog

Illeszd étrendedbe a vegyes zöldsalátát! Naponta legalább kétszer kerüljön az asztalra tápláló finomság: ha nap közben nem vagy otthon, akkor reggel és este még mindig ott a lehetőség arra, hogy a lehető legtökéletesebb étrendben részesítsd magad. Egy hétvégi 20 perces salátagyártással egész héten szuper szinten tarthatod táplálkozási kultúrád!

A salátaevés előnyei

A különféle nyers zöldségek kombinálásával, no és izgalmas ízesítéssel fantasztikus ízek hozhatók ki. Talán nem is hinnéd, de létezik a világon az a salátakombináció, amiből te sem tudnál eleget enni...

A saláták nagy előnye az alacsony kalória tartalom és a sok-sok tápanyag. A rosttartalom nem csupán telít, és hamarabb idéz elő jóllakottság érzést, hanem mérsékli a zsírfelszívódást, serkenti az emésztést, elősegíti a kívánatos testsúly megszerzését és megtartását. Aki minden nap háromszor dugig eszi magát salátával, akkor sem tud annyit enni belőle, hogy az hízást idézzen elő.

A különféle készen kapható önteteket és majonézeket már most verd ki a fejedből: iszonyatos energiatartalmuk mellett számtalan káros adalékanyagot tartalmaznak. Ne engedd a salátád zsírkalóriákba fulladni!

Egy saláta legyen színes, izgalmas, illatos. Ideális esetben a nagy étkezések legalább felét saláta tegye ki! A zöldségeket mindig rágd össze alaposan a többi táplálékkal - grill húsokkal, sajttal, rozskenyérrel -, egyél lassan, élvezd az igényes étkezés minden pillanatát!
Érdekességek

Talán meg fogsz lepődni, de a salátareceptjeinek az alapját a spenót adja! Ne ijedj meg: a friss spenótlevél ízén nem érezni a spenótfőzelék aromáját! Ha nem szólsz a párodnak, észre sem fogja venni, hogy nem a "klasszikus" salátaleveleket fogyasztja. A spenótlevelek íze teljesen semleges, nincs jellegzetességük. Kiemelendő azonban tápanyagtartalmuk, amely jócskán meghaladja a fejes saláta vagy jégsaláta vitamintartalmát. Érdemes tehát váltani!

Ma már a csírák teljes repertoárjához hozzájuthatsz bioboltok hűtőszekrényéből, biopiacokról. Élj a lehetőséggel, és gazdagítsd a salátádat az ízlésednek megfelelő, tápanyagbomba csírákkal. Példának említeném a hagymacsírát, amely enyhe hagymás ízzel gazdagítja a salátát, vagy a vörös káposzta csírát, amely vitamin- és ásványi anyag tartalmával óriási szerepet játszik a betegségmegelőzésben, immunerősítésben.

Az alábbi receptek 8 adag salátának elegendők.

Almás kakukkfüves saláta kedvenc   

Hozzávalók:
250 g friss spenótlevél
2 db közepes paradicsom
2 db tölteni való paprika
2 kis marék hagymacsíra
15 cm kígyóuborka
10 ek. főtt csemegekukorica
2 piros alma
4 szelet fetasajt
kakukkfű
8 ek. extraszűz olívaolaj
frissen csavart citromlé

A spenótleveleket tésztaszűrőben alaposan most meg, és papírtörlővel itasd le róla a vízet! Vágódeszkán aprítsd fel a leveleket durván 1 centis csíkokra, helyezd őket a salátástálba. A paradicsomot aprítsd kis kockákra, a paprikákat úgyszintén. Az uborkát karikázd fel, majd felezd meg a karikákat. Az almát kockázd fel 1,5 cm-es darabkákra. A csemegekukoricát is add hozzá a hagymacsírával, szórd meg a tetejét száraz vagy friss kakukkfűvel, locsold meg 4 ek. olívaolajjal és egy kis citromlével, valamint morzsold rá a feta felét is. Két villával alányúlva finoman vegyítsd el a hozzávalókat. A keverés után megint hintsd meg a tetejét kakukkfűvel, olívaolajjal, citromlével és a maradék fetával. A kész salátát lefedve helyezd hűtőszekrénybe, és hagyd, hogy az ízek összeérjenek. Már egy óra elteltével elkezdheted habzsolni! Kezdődhet a grillparti!
Ez a saláta magában is megállja a helyét egy jó szelet pirított barnakenyérrel, de natúr steak-ek igényes kísérőjeként is kitűnően szerepel!
   
Bazsalikomos szezámmagos saláta kedvenc

Hozzávalók:
250 g spenótlevél
100 g rukkola
1 kicsi cukkini
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
10 ek. főtt csemegekukorica
10 cm póréhagyma
2 kis marék hagymacsíra
1 piros alma
balzsamecet
friss bazsalikom
pirított szezámmag
8 ek. extraszűz olívaolaj

A spenótlevéllel az előzőekben leírtak szerint bánsz el, a rukkola leveleket is megmosod, és szárazra törlöd, de egészben hagyod. A cukkinit héjastól a paprikákkal és az almával együtt felkockázod, hozzáadod a hagymacsírát, a kukoricát, rá a fele olívaolajat és apróra vágott bazsalikomot. Serpenyőben zsiradék nélkül megpirítod a maréknyi szezámmagot, a felét a salátára szórod, majd két villával, óvatosan alányúlva összekevered. Ezt követően ismét meglocsolod olívaolajjal és szezámmaggal, hűtőbe teszed, és hagyod, hogy összeérjenek az ízek. A balzsamecetet ízlés szerint, tálaláskor érdemes a salátához adni.
Ez a saláta grillezett húsokhoz, halakhoz, sajtos-túrós ételek mellé csodálatos társ!

Kapcsolód cikk:

 
 
 
 
 
stat